Ο Βασιλιάς απέθανε. Τέλος!

Του Κωστή Λουλάκη*

‘’Της αμύνης τα παιδιά διώξανε το βασιλιά’’

ή

‘’Ψωμί κι ελιά και Κώτσο βασιλιά’’

Κάποτε όταν πέθαινε ένας βασιλιάς αναφωνούσαν: ‘’Ο βασιλιάς απέθανε. Ζήτω ο βασιλιάς!’’ Σήμερα μπορούμε να πούμε:‘’Ο  βασιλιάς απέθανε. Τέλος!’’.

Στην ελληνική κοινωνία υπήρχαν διάχυτες και οι δύο απόψεις του υπότιτλου. Υπήρχαν και οι βασιλόφρονες που πίστευαν στο ‘’Ψωμί κι ελιά και Κώτσο βασιλιά’’, αλλά υπήρχαν και οι αντιβασιλικοί με σύνθημα την άλλη άποψη του υπότιτλου ‘’Της αμύνης τα παιδιά διώξανε το βασιλιά’’, καθώς στη χώρα μας ο βασιλιάς δεν υπήρξε ποτέ σύμβολο ενότητας του λαού, αλλά ήταν πάντα ένα σημείο διχασμού.

Για τον πρόσφατα αποθανόντα βασιλιά μπορούμε να πούμε πως ούτε ο βασιλιάς φέρθηκε καλά στη χώρα, αλλά ούτε η χώρα φέρθηκε καλά στο βασιλιά. Ήταν σαν ένα κακό γάμο που κατέληξε σε ένα κακό διαζύγιο.

Συνοπτικά μπορούμε να πούμε τα παρακάτω.

Ο βασιλιάς: 

1)επενέβαινε στην εκλεγμένη κυβέρνηση

2)οδήγησε στην παραίτηση της νεοεκλεγμένης, με ισχυρή πλειοψηφία, κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου το 1964 και στην αποστασία του 1965

3)όρκισε αμέσως τη χούντα των συνταγματαρχών το 1967 υιοθετώντας τη συνταγματική εκτροπή και δεν έκανε σχεδόν τίποτα για να την ανατρέψει(και τι θα συνέβαινε αν δεν την όρκιζε, το πολύ πολύ να (αυτο)εξοριζόταν στο Λονδίνο πιο γρήγορα)

4)δεν επέστρεψε το 1974 για να αναλάβει τα ηνία της χώρας 

5)αν και φαινομενικά αποδέχθηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 1974, προσπαθούσε με βασιλόφρονες (παρα)κρατικούς να το ανατρέψει, σύμφωνα με τα αρχεία Καραμανλή

Η χώρα:

1)έκανε δημοψήφισμα για τη βασιλεία το 1974 με το βασιλιά απόντα(έκανε ένα ραδιοφωνικό και ένα τηλεοπτικό διάγγελμα από το Λονδίνο όπου ζούσε)

2)του στέρησε την ιθαγένεια, το διαβατήριο και την προσωπική του περιουσία(αυτή που είχε αγοραστεί από τους προγόνους του με χρήματα της οικογένειας του)

3)του έδωσαν άδεια μόνο μερικών ωρών για να παραστεί στην κηδεία της μητέρας του το 1981

4)το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον δικαίωσε στο θέμα της δήμευσης της προσωπικής του περιουσίας, καταδικάζοντας τη χώρα μας σε χρηματική αποζημίωση και προκαλώντας το διεθνή διασυρμό της. Η Ελλάδα του κατέβαλε περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ αν και η προσωπική του ακίνητη περιουσία είχε εκτιμηθεί γύρω στα 130 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ την κινητή του περιουσία την πήρε, με την ίδια απόφαση.

Το πολιτειακό τέλειωσε για τη χώρα μας πριν από μισό αιώνα με το δημοψήφισμα του 1974. Σήμερα η ζωή με το δικό της μοναδικό τρόπο βάζει το δικό της τέλος στο θεσμό της βασιλείας στη χώρα μας, αφού ‘’ο βασιλιά απέθανε’’ χωρίς κανείς να αναφωνεί ‘’Ζήτω ο νέος βασιλιάς!’’

Υ.Γ. Και να μην ξεχνάμε ότι τη βασιλεία των προγόνων του δεν μας την επέβαλε κανείς, αφού το Ελληνικό Στέμμα το πρόσφερε το 1863 ο ναύαρχος Κανάρης(επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας) στους προγόνους του. Τους παρακαλούσαμε να το δεχτούν σε καιρούς που κανείς δεν το ήθελε. 

*Κωστής Λουλάκης, Ευρωπαίος από το Ηράκλειο Κρήτης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί